Την Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018, στο Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της Θεοδώρας Γιαννίτση

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 18ΟΥ ΑΙ. ΕΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙ. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ (ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ)

Η παρούσα μελέτη βραβεύθηκε στο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Όμηρος 2017», με το Β΄ βραβείο στην κατηγορία επιστημονική εργασίαν (Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2017).

Η εν λόγω μονογραφία έχει ήδη εκδοθεί δύο φορές στη Ρωσία στη ρωσική (2001 και 2002) και αναφέρεται στη μελέτη της διαδικασίας διαμόρφωσης της ελληνικής εθνικής συνείδησης κατά την ως άνω δηλωμένη περίοδο. Αξιοποιώντας αρχειακό υλικό, αναξιοποίητο μέχρι τούδε, για τη δράση της ελληνικής ομογένειας στη Νότια Ρωσία, καθώς και απομνημονεύματα Ρώσων περιηγητών, που επισκέφθηκαν τον ελληνικό κόσμο τη δεδομένη περίοδο, η συγκεκριμένη μελέτη εξετάζει τη διαδικασία διαμόρφωσης της εθνικής συνείδησης, ταυτότητας των Ελλήνων, τον δείκτη προσαρμογής και αφομοίωσής τους στην πραγματικότητα του Νότου της Ρωσίας, καθώς και το βαθμό ενσωμάτωσής τους στις διεργασίες, που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική επικράτεια, αλλά και την αμοιβαία αντιμετώπιση Ελλήνων και Ρώσων, περιέχει δε πλούσιο ηθογραφικό υλικό για το ιστορικό-πολιτικό-κοινωνικό πλαίσιο του ελληνικού κόσμου κατά τη δεδομένη περίοδο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *