Ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα του ХХ αι., που άσκησε μεγάλη επιρροή στις τύχες των λαών του κόσμου και το οποίο χρήζει 100 χρόνια αργότερα κατανόησης κι επανεξέτασης, συζήτησαν οι επιστήμονες και οι κοινωνικοί παράγοντες από τη Ρωσία, την Ελλάδα, το Καζαχστάν και την Κύπρο στις 9 και 10 Νοεμβρίου στην Αθήνα, στα πλαίσια του Επιστημονικού Συνεδρίου, αφιερωμένου στην Μεγάλη Ρωσική Επανάσταση του1917.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το διήμερο Συνέδριο «Η Επίδραση της Μεγάλης Ρωσικής Επανάστασης στις Τύχες των Λαών του Κόσμου» διεξήχθη υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της ΡΟ στην Ελλάδα. Διοργανωτές – η Ελληνο-Ρωσική Λέσχη «ΔΙΑΛΟΓΟΣ», οι Εκδόσεις CONTACT και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO). Στην διοργάνωση συνέβαλαν επίσης το Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού και η Κρατική Ταινιοθήκη της Ρωσίας.

Τους χαιρετισμούς τους στα εορταστικά εγκαίνια απηύθυναν προς τους μετέχοντες: ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Κοινοβουλίου Σταύρος Κιβωτίδης, ο Πρέσβης της ΡΟ στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας Σταύρος Κοντονής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφόρησης της Ελλάδος Γιώργος Φλωρεντής, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Σπύρος Λυκούδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλαος Φίλης, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚ της Ελλάδος Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Πρέσβης του Καζαχστάν στην Ελλάδα Αλεξέι Βόλκοβ, ο Γραμματέας του ΠΣ «Λαϊκή Ενότητα» Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών Ισμήνη Κριάρη, ο ήρωας της Ελληνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος, ο επίτιμος καθηγητής του Κρατικού Παν/μιου Μόσχας, εκπρόσωπος της Ένωσης Πολιτικών Επιστημόνων Αλεξάντερ Σιρινιάτς, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου Σπύρος Φλογαϊτης και ο Πρόεδρος της Ελληνο-Ρωσικής Λέσχης «Διάλογος», εκδότης Θεόδωρος Ιγνατιάδης.

Οι εκδηλώσεις, που διεξήχθησαν στα πλαίσια του Συνεδρίου, προσέλκυσαν την προσοχή εκατοντάδων Ελλήνων, που ενδιαφέρονται για την ιστορία της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας, και συγκέντρωσαν στους χώρους όπου φιλοξενήθηκαν πάνω από 400 άτομα, που είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν τις επιστημονικές απόψεις των διακεκριμένων επιστημόνων από τις χώρες-μέλη του Συνεδρίου και να βυθισθούν στην ατμόσφαιρα των γεγονότων, που παρουσιάστηκαν στις φωτογραφίες αρχείου και στα ντοκουμέντα της έκθεσης «Ο Κώδικας της Επανάστασης», η οποία είχε προετοιμαστεί στην ελληνική γλώσσα από το ΡΚΕΠ στην Αθήνα, βάσει του υλικού, που διέθεσε το Κρατικό Κεντρικό Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας της Ρωσίας, καθώς και στη διάρκεια της προβολής της κινηματογραφικής ταινίας «Τσαπάγεφ» (1934) με ελληνικούς υπότιτλους, που διέθεσε η Κρατική Ταινιοθήκη Ρωσίας. Μετά τη λήξη του Συνεδρίου υπήρχε στρογγυλό τραπέζι, όπου τα μέλη του κοινού είχαν την δυνατότητα να θέσουν ερωτήσεις σε όλους τους μετέχοντες και να λάβουν μέρος στην συζήτηση των ιστορικών πτυχών των επαναστατικών γεγονότων, που συγκλόνισαν τον κόσμο πριν από έναν αιώνα.

Οι Ρώσοι ομιλητές του επιστημονικού Συνεδρίου εκπροσωπήθηκαν από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Ρωσικής Ιστορίας της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας Γιούρι Πετρώφ, τον καθηγητή της Σχολής Διεθνούς Πολιτικής του Κρατικού Παν/μίου Λομονόσωφ της Μόσχας Αλεξάντερ Μπάρσενκωφ, τον καθηγητή έδρας Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του Κρατικού Παν/μίου Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μπορίς Μαρτίνοβ, τον διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ανατόλι Μπαζάν και τον καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Κρατικού Παν/μίου Λομονόσωφ της Μόσχας Σεργκέι Περεβεζέντσεφ.

Στις ομιλίες και τις συζητήσεις συμμετείχαν και επιφανείς επιστήμονες από την Ελλάδα, το Καζαχστάν και την Κύπρο, εκπροσωπούμενοι από τον Διευθυντή του Ερευνητικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Τοπικής Συνεργασίας στο Καζαχστάν, καθηγητή Μπουλάτ Σουλτάνοβ, τον Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστα Γουλιάμο, τον καθηγητή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην Υπουργό Επικρατείας της Ελλάδος, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, διδάκτορα Ιστορίας, τον αρθρογράφο και αναλυτή της εφημερίδας «Αθηναϊκός Κούριερ» Γιάννη Τικτόπουλο, τους καθηγητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευανθία Στιβανάκη και Μάνο Στεφανίδη και την εκπρόσωπο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα. Συντονιστές του Συνεδρίου ήταν οι γνωστοί Έλληνες δημοσιογράφοι Περικλής Γρύσπος, Γιάννης Παπουτσάνης, Μάρω Φωτάκη και Γιάννης Τζανετάκος.

Το αρχείο της Λέσχης ΔΙΑΛΟΓΟΣ εμπλουτίσθηκε από καινούρια αναμνηστικά δώρα, που λάβαμε από τους ομιλητές από τη Ρωσία και το Καζαχστάν.

 

Με αφορμή το Συνέδριο, οι Εκδόσεις CONTACT κυκλοφόρησαν μια συλλογή με τραγούδια της σοβιετικής εποχής, μεταφρασμένα από τον Κωνσταντίνο Ιγνατιάδη, μαζί με ιστορικές πληροφορίες για το κάθε τραγούδι, καθώς και το λεύκωμα «Η Χώρα των Σοβιέτ: η ιστορία μέσα από τις αφίσες» στα ελληνικά, στο οποίο οι συγγραφείς Έλενα Ούχοβα και Θεόδωρος Ιγνατιάδης παρουσίασαν την ιστορία της σοβιετικής αφίσας και την μοναδική συλλογή από 100 προεπαναστατικές και σοβιετικές αφίσες, ταξινομημένες κατά τις κύριες ιστορικές πτυχές της σοβιετικής εποχής. Επίσης, με αφορμή το Συνέδριο εκδόθηκε το καινούριο τεύχος του περιοδικού «Ελληνο-Ρωσικό ΠΑΝΟΡΑΜΑ», ενώ επαναστατική θεματολογία έφερε και το τεύχος της εφημερίας «ΜΚ – Αθηναϊκός Κούριερ».

Πιστή στην παράδοση, η Ελληνο-Ρωσική Λέσχη «ΔΙΑΛΟΓΟΣ», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για την συνεισφορά στην ανάπτυξη και ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων, τίμησε τρία από τα μέλη του Συνεδρίου με ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά σύμβολα – ένα κλαδί ελιάς, έργο του διάσημου Έλληνα γλύπτη Κωνσταντίνου Βαλαή, δημιουργημένο ειδικά για το Συνέδριο, με χαραγμένα τα ονόματα των βραβευμένων.

Για το έτος 2017 βραβεύτηκε ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής, επίτιμος καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας, διευθυντής έδρας της Ιστορίας των Κοινωνικών και Πολιτικών Θεωριών του Τμήματος Πολιτικής Αγωγής, εκπρόσωπος της Ένωσης Πολιτικών Αναλυτών της Ρωσίας Αλεξάντερ Σιρινιάντς. Επίσης βραβεύτηκαν και οι εκπρόσωποι του επιχειρησιακού τομέα, οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια στηρίζουν τις εκδηλώσεις της Λέσχης: ο ιδιοκτήτης πολυγραφικής παραγωγής στη Ρωσία, Βλαντίμιρ Ούχοβ, και ο γενικός διευθυντής του Τυπογραφείου Pressious στην Ελλάδα, Μπάμπης Διαμαντίδης.

Γενικός χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Κρατική Ενεργειακή Εταιρεία ΔΕΗ. Την εκδήλωση στήριξαν επίσης: η HellenicPetroleum S.A., η ROSOBORONSERVICE HELLAS, τα τυπογραφεία IPMH και PRESSIOUSARVANTINIDIS, η δικηγορική εταιρεία Irini V.Ioannidou-Efrosini S.Kritikou&Partners, τα τουριστικά γραφεία RENTI TOURS και AMBOTIS GROUP, η οινοπαραγωγή ALFA DOMEN και η εταιρεία τσαγιού TEAROUTE.

Στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου εργάστηκαν οι εκπρόσωποι της Ελληνο-Ρωσικής Λέσχης ΔΙΑΛΟΓΟΣ, της EPLO και της Ρωσικής Ένωσης Πολιτικών Αναλυτών:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *